Matkanin

En liten avlspause

Ikke hadde vi trodd at denne vinteren skulle bli så hard. Så mye snø som vi fikk denne gangen har vi ikke opplevd maken til! Alle våre planer har blitt forskjøvet på grunn av snømengdene. Innen nå skulle vi jo, om ikke helt, så i alle fall nesten vært ferdige med kaninbinge nummer to. Vi har ikke fått begynt på den en gang. Der bingen skal stå er det fremdeles masse snø.

Hittil har Birger, hannkaninen vår, bodd ute sammen med hunnene. Han er som hannkaniner flest, blitt veldig ivrig på å spre genene sine, og nå etter han først våknet og oppdaget gleden i barnelaging, har han vært på huene våre konstant. Vi har nå vårt tredje kull der ute, og et fjerde er antakelig på vei.

Det blir fort mye på hunnene, selv om vi har kaniner for å produsere kjøtt til oss selv og hundene, vil jeg ikke la det gå utover deres velvære. Vi skal absolutt ikke slite ut hunnene, og bestemte oss derfor for å fjerne hannen, selv om ting og tang ikke er helt klart enda.

Birger har derfor flyttet inn i garasjen vår, og deler innedel sammen med to av hundene. Hundene er selvsagt bak et gitter, mens Birger har hele rommet for seg selv, med fri tilgang til høyet vi har lagret. Han har et hundebur der inne med halm og vannskål, men denne står åpen 24/7, så det ble en god løsning selv om den er midlertidig. Vi er ikke interesserte i å ha kaninene innelåst i et lite bur. Bevegelse er viktig både for helse og trivsel, og nå som han har blitt vant med hundene slapper han fint av der inne.

Til sommeren får vi flere nye kaniner, jeg har bestilt 2-4 nye rexkaniner, avhengig av hvor mange som blir født, og kunne tenke meg et par belgiske harer også. Planen er å la Birger flytte litt frem og tilbake fra ene bingen til den andre, og håpet er at det skal gå bra ettersom bingene kommer til å stå helt inntil hverandre slik at han dermed ikke blir en ny inntrenger på området. De vil kunne både se og lukte han. Dersom det ikke lar seg gjøre, får vi finne på en annen løsning. Den tid, den sorg. Hvis vi får det til på denne måten, vil det gi god nok tid til restitusjon på hunnkaninene våre mellom kullene, ettersom den ene bingen får pause mens den andre er i avl – og omvendt!

Vi krysser fingrene for at det går så bra som vi håper, det er jo tross alt ikke verre enn å endre planene hvis det ikke går. Kaniner er svært territorielle dyr, så det er en ganske stor sjanse for at det ikke lar seg gjøre, men det vet vi ikke før vi har prøvd.

IMG_1764
Birger koser seg med litt kraftfôr inne i garasjen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s