Matkanin

Kaninkull #4 og sykdom

IMG_3010Det er ikke så greit å holde på med dyr når man får smittsom og farlig sykdom hos de små. For ikke så veldig lenge siden fant jeg den første kaninungen død i bingen. Det kan jo skje, av og til er det en medfødt feil som gjør at de ikke overlever lenge. Jeg obduserte den, men fant ingen tydelige tegn på noe galt. Ikke mange dagene senere fant jeg enda en død unge. Og enda en.

Det var ikke før vi slaktet en litt eldre kanin at jeg så hva som var galt: koksidiose. Koksidier er parasitter som angriper de indre organene som lever og tarmer. Det er svært smittsomt, og unge kaniner dør raskt etter smitte. Voksne er immune på grunn av sterkere immunforsvar.

IMG_2994For å forhindre smitte må man være svært nøye med rengjøring, og vårt problem var nettopp det: de gikk på gress. Jorda er ikke mulig å vaske. Derfor ble løsningen, i tillegg til medisinering, å legge på gulv, slik at vi faktisk har mulighet til å gjøre rent og holde det rent. Smitten kan ligge i jorda i opp til 6 år. Vi satte også opp høyhekk og all kraftfôrblir gitt i rene skåler, slik at maten ikke forblir en smittekilde.

En gledelig nyhet midt i all tragedie er jo så klart de nye, små og søte kaninungene fra vårt fjerde kull. Vår lille tyske vedder rakk å bli drektig igjen før vi fikk ut hannkaninen, og ungene er nå såpass store at de har hoppet rundt sammen med de andre en god stund allerede.

Det er viktig å se det positive i stedet for å fokusere på det negative, og nå håper vi å være kvitt sykdommer en stund fremover. For alltid hadde vært optimalt!

IMG_3009

IMG_3015
Tre ulike kull!

IMG_3011

IMG_2984
Selv om vi setter ned flere skåler for å fordele kaninene litt, så er det jo klart at det alltid er den ene skålen alle strømmer til 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s