Høner i hagen

IMG_5709Høneholdet vårt har så vidt startet, men læringskurven har vært bratt. Denne artikkelen vil helt klart bli oppdatert etterhvert som vi lærer og erfarer mer, så per nå kan den være noe mangelfull.

Vi kastet oss over anledningen da vi fikk muligheten til å gi noen gamle industrihøns et bedre liv. De skulle byttes ut med noen nye ettersom de hadde kommet i alderen da slutter å produsere nok egg. Fordi vi ikke har så stor plass, var vi enige om at 5 høner var en fin start. Allerede har vi erfart at for oss og vår familie, vil det i fremtiden trolig holde med 4-5, det er begrenset akkurat hvor mye egg vi trenger.

Siden planen hele veien har vært at hønene skal få gå mye løs i hagen på dagtid, var vi ikke så veldig opptatte av å gi de veldig stor plass om natten. De skal selvsagt slippe å føle at de trår over hverandre, det skal alltid være en mulighet til å trekke seg unna, men fordelen med høner er at de benytter seg av høyden også, til forskjell fra vaktler som kun benytter seg av bakkeplass. Per nå har de ett stort hus, og når de ønsker, er alle fem inni der, dog ønsker hun ene oftest å være ute og se på verden.

IMG_5673

Hver kveld søker de opp i høyden etter vaglepinnene sine. De er ca 6 cm x 6 cm med avrundede kanter, så de får godt grep og slipper å holde balansen når de skal sove. De har selvsagt tak over hegnet, hegnet er en avdelt avdeling fra kaninbingen, og øverste hjørnedel av veggen er dekket med presenning som beskyttelse mot direkte sollys, vær og vind. Her kan de vagle beskyttet fra elementene.

De fôres morgen og kveld med Fjør Egg, samt at de får matrester og gresser mye. De har alltid grov skjellsand tilgjengelig. Høner roter veldig mye i underlaget, så det er lurt å ha vann i høyden så man minimerer hvor mye støv, flis og møkk som kommer i vannet. Det er nesten uunngåelig at vannet blir møkkete, så man må være forberedt på å vaske/skylle skålene ofte. Vi har valgt skål som henges på gitteret, både for å spare plass, men også for å forenkle rengjøringen i forhold til en vannautomat.

Hønene vi startet med måtte vi slakte til vinteren ettersom vi ikke hadde et egnet sted for de å oppholde seg på under den kalde vinteren, men planene er lagt for å bygge et vinterhus så vi kan skaffe nye høner som vi kan ha gående hos oss i flere år.

For mange er stor produksjon viktig, med god kjøttfylde, mye egg og generelt stor produksjon. For oss er det viktigste gemytt, helse og velferd, og rase vil bli valgt ut i fra dette. Mat får vi uansett og mette blir vi. Hønene som er avbildet her kom til oss med sår på kammene sine etter hakking og stress, de var bleke og redde. Etter kort tid var kammene deres fine, store og røde, og de ble så tamme at de kom løpende så fort beina klarte å bære de når de så oss. Hver kveld gikk de selv inn i hegnet sitt og vi kunne bare lukke døren da de satt klare og ventet på oss.

IMG_5526