Verpende vaktler

IMG_4530

Vårt fugleeventyr startet sommeren 2018 da vi gikk til anskaffelse av femten unge vaktler. Vi gikk for en oppdretter ikke så langt unna, og fikk en nydelig gjeng som først og fremst skulle få vokse seg store og flotte, i en innhegning utendørs med god tumleplass og en innholdsrik hverdag.

Vi bygget en innhegning inntil kaninene og innredet med badesand, hirsekolber, matstasjon, vann, hus, halm og ulike greiner. Fuglene ble sluppet ut av reiseburet og umiddelbart hoppet de rundt, strakk på vingene, badet i sand og utforsket hver krik og krok. Som med kaninene er vi opptatte av god tomleplass. Vaktlene ser ut til å like litt tetthet, de velger ofte å legge seg sammen i klynger, men av og til velger de eget selskap med god vingeplass rundt seg.IMG_5306

Valget falt på vaktler fordi vi mente de ville passe oss perfekt. Sammenliknet med vanlige høner, og ikke minst haner, er de veldig stille og gjør ikke mye ut av seg. Med litt tilrettelegging og planlegging tåler de å være utendørs hele vinteren, og fordi de er så mye mindre i størrelse behøver de heller ikke like mye plass for å trives.

IMG_4534
Tar sitt daglige sandbad for å rengjøre fjærene.

Når det kommer til innredning, benytter vaktler seg i all hovedsak av bakkeplass. De trenger ikke vaglepinner, for det vil ikke bli brukt uansett. De liker derimot skjulesteder, og synes det er stas å grave seg ned i litt tørt gress, halm og frodige grener.

Kostholdet deres består av proteinrikt fôr, ofte kraftfôr for høns eller kalkun, men de setter også pris på melorm og andre typer insekter som er små nok. De jakter på insekter som kommer innenfor deres rekkevidde.

Vinteren er på vei, så det blir ikke mye egg fremover før det går mot lysere tider igjen, men hittil har vi plukket noen få egg. Når sesongen er her igjen skal vi samle egg både for å spise og klekking.

IMG_4536

Advertisements