Fôring av kanin

Grunnleggende om fôring av kanin

Kaniner er planteetende dyr designet for å spise mye mat med lite næring. Det betyr at en kanin i naturen vil lete etter og spise mat store deler av sitt våkne liv. I vill tilstand vil en kanin få i seg svært variert kost, og derfor sikre seg de vesentlige vitaminene og mineralene de har behov for. I fangenskap blir dette annerledes, og de er i stor grad avhengig av et godt kraftfôr (pellets) i tillegg til grovfôret (høy/gress).

Rent vann skal alltid være tilgjengelig.

Ømfintlig fordøyelse

Fordi kaninen er tilpasset et kosthold med næringsfattig mat, har den også en fordøyelse som er optimalisert for nettopp dette. En kanin må ha rikelig tilgang på mat, og de må spise svært ofte for at fordøyelsessystemet skal holdes i gang. Dersom kostholdet ikke tilpasses kaninens natur, vil fordøyelsen kunne stoppe opp (ved f. eks forstoppelse), og kaninen kan bli alvorlig syk og dø. Sørg derfor å ha god tilgang på høy av god kvalitet store deler av døgnet. For de fleste raser kan man med hell ha høy tilgjengelig døgnet rundt.

Fordi fordøyelsen er så skjør, er det viktig å introdusere ny mat gradvis. Dette gjelder alt fra kraftfôrbytte til snacks, grønnsaker og vårens grønne gress og planter.

Tenner som vokser

Kaninene har tenner som, i likhet med gnagere, kontinuerlig vokser. Det betyr at dersom tennene ikke files/slipes ned, vil de vokse ut av proporsjoner. Da vil kaninene få problemer med å spise maten sin og/eller få alvorlige sår og infeksjoner. Dette medfører store lidelser og død som følger.

Kaninene sliper tennene naturlig når de spiser. Både grovfôr, kraftfôr og eksempelvis grener de kan gnage på tilbyr slitasje. Hvis de ikke får nok å spise på, må man til veterinæren for å slipe ned tennene (her kommer også genetikk med i bildet – dersom man avler på dyr med kjente og ukjente tannhelsefeil, går dette videre i generasjonene nedover).

Ulike typer mat

Ulike kilder på nettet sier at kaninens kosthold skal bestå av ca 80-85 % grovfôr, ca 10-15 % kraftfôr, og resten kan være kaninvennlig snacks av ulike slag. Uansett hva du velger innenfor disse kategoriene, er det viktig å velge gode råvarer, som er egnet for kanin.

Grovfôr

Grovfôr er hoveddelen av kaninens kosthold, og det er det som utgjør den største betydningen for kaninens generelle helse, fordøyelse og sliping av tenner. For ja, det sørger for mekanisk sliping av tennene til kaninen.

De aller fleste bruker høy som grovfôr til kaninene, og det kan fås kjøpt i dyrebutikker eller direkte fra bønder som produserer dette. Ofte er det billigst å kjøpe direkte fra bonden, og det blir det mest økonomiske når man har flere kaniner. Høyet skal lukte godt og være tørt, og grovt høy er å foretrekke over finere høy, da det gir bedre sliping av tenner.

Om sommeren kan gress være et fint innslag, men det er viktig å huske på at plengress har en mye høyere næringstetthet enn høy, og det kan fort bli et sjokk for kaninens ømfintlige fordøyelsessystem ved brå overgang. Ta derfor tilvenning til gress langsomt, og gi de tilgang på høy også.

Kraftfôr

Det finnes et hav av kraftfôr på markedet, både på nett, i butikker og hos veterinærer. Mange oppdrettere av kjøttkaniner blander ulike typer kraftfôr for å best optimalisere næringsbehovene til sitt bruk. Dette krever en del kunnskap om kaninenes grunnleggende behov av næringsstoffer, og det er viktig å sette seg inn i. Legg også merke til at utenlandske studier ikke nødvendigvis passer til det norske kaninholdet, fordi sammensetningen av vitaminer, mineraler og andre stoffer i grovfôret vil kunne variere med klima og jordsmonn.

Uansett hva du velger, er det en klar og sterk anbefaling å styre unna gnagerblandinger. Gnagerblandinger skal dekke behovene til flere vidt forskjellige dyr med helt ulike kosthold, og det sier seg selv at dette ikke vil passe en kanins høye krav til mat. Faktisk kan gnagerblandinger være direkte helseskadelig for kaniner. Velg et kraftfôr spesifikt for kaniner, om du ikke har kunnskapen nok til å sette sammen din egen blanding (eller om du er som oss og vil gjøre det enkelt).

Snacks

Snacks kan være en fin glede i hverdagen for kaniner, men det er viktig å begrense tilgangen til et minimum, slik at kaninen får det de trenger av mengde og næringsstoffer. Avhengig av snacksen, vil den kunne være med på å gjøre kaninen mett, og butikkjøpt snacks inneholder ofte svært lite næring.

Grønnsaker kan diskuteres om det skal havne innunder snacks, grovfôr eller kraftfôr, men her avhenger det av type. Sukkerholdige rotgrønnsaker, frukt osv. må begrenses, andre typer er direkte skadelig, mens noe, eksempelvis mørke salater, kan man tilby mer av. Som beskrevet under fordøyelsen, er det viktig å tilvenne kaninene gradvis til de ulike snackstypene du vil tilby.

Vann

Kaniner har, som de fleste andre dyr, også behov for vann. Særlig kraftfôr er uttørkende, og suger til seg mye væske. Kaniner skal alltid ha tilgang på rent og friskt vann!

Å gi vann fra flaske vil i større grad tilby rent vann, selv om også flasker må gjøres rent med jevne mellomrom. Det er allikevel noen ulemper med flasker. De gjennomsiktige flaskene kan være brannfarlige, ettersom de vil kunne konsentrere solstrålene og starte brann blant det tørre materialet i kaninens bosted. De får også lite vann ut av de, sammenliknet med skål.

Nettopp på grunn av mengden vann, bruker vi skåler til våre kaniner. De får vannet servert i metallskåler, og vannet skiftes ut daglig. Vannet blir lettere tilgengelig og de drikker mye mer enn fra flaske.

Vi er svært opptatte av at kaninene våre får nok vann, og vi blander derfor kraftfôret med vann hver dag. Dette gir maten deres konsistens som grøt, og sikrer godt opptak av vann også ved fôring. Vann er viktig for flere mekanismer i kroppen, og vi har siden vi startet med grøt, ikke hatt et eneste tilfelle av forstoppelse hos våre dyr. Om vinteren får kaninene våre varmende grøt, og om sommeren får de svalende grøt. Grøt av kaldt vann tar vesentlig lenger tid enn grøt av varmt vann, og må forberedes noen timer før servering.