Evas Brytebrød

Baking behøver ikke være så vanskelig. Dette er virkelig det enkleste brødet du kan lage, og det passer perfekt som tilbehør til supper, gryter og annen middag, eller bare spise som det er enten alene eller med pålegg. Alt du trenger er mel, vann og gjær – og deretter tilsetter du bare det du vil, om du vil!

Jeg kaller dette brytebrød, selv om det ikke er slik normalt brytebrød er. Navnet har jeg rett og slett brukt fordi vi normalt spiser det som tilbehør og bryter av biter.


Fremgangsmåte: 
Finn frem melet du vil bruke. I brødet på bildene har jeg brukt siktet økologisk hvetemel, finmalt økologisk speltmel, grovmalt økologisk speltmel og finmalt økologisk emmermel. Jeg måler ikke opp, men blander bare etter øyemål i en bolle sammen med gjær og lar kjøkkenmaskinen elte inn alt med vann. Vannet tilsetter jeg litt og litt, til jeg får en fast og en smule klissete deig. Deretter setter jeg til heving i en times tid i en lun krok av kjøkkenet. Om ønsket kan man tilsette olivenolje, salt eller for eksempel hele korn av ulike slag.

Forvarm ovnen på 200 grader over- og undervarme. Rull deigen til en lang pølse og del i biter av ønsket størrelse. Jeg deler opp så de blir på størrelse med en tennisball. Deretter ruller jeg de sammen med litt hvetemel, før jeg trykker de flate med hendene mine. Inn i ovnen i 10-15 minutter, litt avhengig av hvor tykke de er. Ta ut av ovnen og la de kjøle ned.


Dette brødet smaker utrolig godt til å være så overraskende enkelt! Særlig sammen med hjemmelaget smør eller syltetøy. Bon appetit!

IMG_1525