Hjemmelaget eggelikør

Eggelikør er en god alkoholholdig drikk som enkelt kan lages hjemme. Her hos oss slo den så godt an at dette blir en årlig juletradisjon! Alt du trenger er noen få ingredienser og noen enkle kjøkkenredskaper, og vips har du en juledrikk du kan kose deg med under juletiden.


INGREDIENSER

5 eggeplommer
0,5 l helmelk
300 g sukker
1 vaniljestang (evt 1 ss vaniljesukker)
0,3 l sprit (60%)

FREMGANGSMÅTE

Hell melken i en kjele sammen med vaniljestangen. Varm opp på middels varme, og rør om av og til for å sørge for at melken ikke brenner seg. Denne prosessen kan ta litt tid, så smør deg med tålmodighet. Når melken nesten er på kokepunktet, blander du forsiktig inn sukkeret.

Visp eggeplommene sammen i en bolle. Om du bruker vaniljesukker i stedet for vaniljestang, visper du dette inn med eggeplommene. Fisk ut vaniljestangen fra melken. Ta kjelen av plata, og bland forsiktig den varme melken med eggeplommene. Mens blandingen fremdeles er varm, siler du den over i en ny kjele.

Kutt vaniljestangen i to, og skrap ut frøene. Ha alle frøene sammen med blandingen, og rør godt mens du forsiktig varmer opp over middels varme til blandingen tykner. La den avkjøle på benken, og bland deretter i spriten. Nå kan du helle over blandingen i rene flasker, og oppbevar i kjøleskap.

Serveres kald. Ristes før servering.

Vi laget også en barnevennlig variant, og brukte melk i stedet for sprit. Den slo veldig godt an hos de minste! For voksne kan alkoholmengden selvsagt varieres etter smak.