Kaniner i koloni

IMG_1369Høsten 2017 startet vårt lille kanineventyr. Vi kjøpte våre første avlskaniner for å produsere kjøtt og skinn til eget forbruk. For oss er dyrevelferd veldig viktig, og vi ønsket derfor ikke å ha kaninene våre i små bur. Kaninene går sammen i en binge og den blir stadig innredet med nye hyller, hus og skjulesteder, både for å utnytte plassen godt, men også for å stimulere de litt mer. Hannkaninen har en egen del for seg selv, men ved siden av slik at han har innsyn til de andre og allikevel kan kommunisere med artsfrender.

Innhegningene er utstyrt med flere hus og skjulesteder, utkiksposter og annet moro de kan holde på med. De får sesongvarer som vi plukker i skogen, når det er tilgjengelig får de lyng og busker og greiner med blader. De får også ukentlig friske grønnsaker og noe frukt og bær, friskt gress og eventuelle urter. Om vinteren blir kraftfôret deres blandet med varmt vann slik at de får en væskefylt grøt, og dermed får i seg nok vann i tiden da det fort fryser til, og tilsvarende på sommeren med kaldt vann for å sørge for nok væskeinntak. De har fri tilgang til høy, og husene deres er fylt med tørr og varmende halm.

IMG_1419Kaninungene blir håndtert daglig for å minimere stress når slaktedagen kommer. Slaktingen foregår med humane metoder, og vekk fra de andre kaninene slik at de ikke opplever stress eller frykt i forbindelse med dette. Vi står selv for slaktingen, slik at vi med sikkerhet vet hvordan de blir håndtert fra start til slutt.

Vi har både blandingsraser og renrasede rexkaniner. Rex har en helt unik pels, der dekkhårene er like korte som underpelsen, og dette gir en fløyelsmyk pels sammenliknet med den ellers silkeglatte pelsen til de normalpelsede blandingene.

IMG_1416Å ha kaniner i koloni er veldig givende, men det kan by på noen utfordringer. Det finnes ulike måter å gjøre dette på. Vi valgte å bygge en ramme på 4x2x2 meter, og la hønsenetting i bunnen og i taket, slik at de ikke kan grave seg ut, og ingen rovdyr kan klatre over og komme seg inn. På sidene har vi sterkere netting for at det skal tåle eventuelle rovdyr bedre og fordi kaniner, hvis de vil det nok, faktisk kan bite over hønsenetting. Etter en runde med smittsom sykdom la vi gulv i den største bingen hvor mødre og unger går sammen. Smitten ble liggende i bakken, og gulv gjør rengjøring enklere.

En av de største utfordringene er helt klart å introdusere nye kaniner til de eksisterende kolonimedlemmene. Kaniner er svært territorielle dyr og kan forsvare området sitt med livet som innsats. Store skader kan oppstå om man ikke er forsiktig i prosessen.

Mange synes at kaninen blir tammere om den står i bur, og det er nok godt mulig den blir. Om enn kanskje fortere. Allikevel mener vi her at en kanin som får utfolde seg fysisk veier større enn hvor rask den er å temme. Ved å ha muligheten til å bevege seg fritt er de ikke på langt nær like utsatt for skjelett- og muskelplager, klørne slipes naturlig, og de er generelt lykkeligere. Her kommer kaninene løpende når vi kommer til bingen og skal fôre de, og de spiser gladelig fra hånden og lar seg både håndteres og klappes, Tamme blir de i binger også, bare man behandler de pent.

IMG_1562En annen fordel vi ser med kolonihold, er hvordan kaninen oppfører seg rundt det å få unger. I det fri vil en kanin skjule ungene sine ved å grave igjen inngangene til hulen, kun besøke de 1-2 ganger i døgnet for å gi de mat, og ellers holde seg borte fra hulen for å unngå oppmerksomhet fra rovdyr. De rydder unna eventuelt døde avkom for å holde det luktfritt. Dersom de har for liten plass og dermed også må oppholde seg for tett på ungene, vil dette kunne øke stress hos mor og også faren for at hun tar livet av sine små.

Det er lurt, faktisk ganske nødvendig, å allikevel ha noen bur tilgjengelig dersom en kanin skulle bli syk eller skadet, og for å skille ut ungdyr som skal slaktes. Når hannene blir kjønnsmodne, noen så tidlig som 3-4 mnd, kan de begynne å reprodusere seg med de voksne. De unge hunnene er som regel noe senere ute. Ikke minst blir det fort uenigheter når hannene blir større, og det kan ende stygt.

IMG_1733
Kaniner er sosiale dyr, og selv om de har nok av plass, ser vi de som oftest sammen i en stor klynge.

Ettersom kaniner ikke er flokkdyr, men kolonidyr, er det viktig at de har muligheten til å trekke seg tilbake til sitt hvis de ønsker det. Vi sørger derfor for at de har minst ett krypinn hver. Vi finner de ofte sammen på ett sted også siden de er sosiale dyr, men det hender de velger sitt eget selskap.

Å ha egne matkaniner gjør mye for selvbergeren. De omstiller mye kjøtt fra lite mengde mat, er generelt trivelige dyr, og man kan garve skinnet og bruke det til ulike formål. Alle deler av kaninen kan bli brukt. Ønsker du å starte med kaniner, er det bare å sette i gang byggingen!  Lykke til!

IMG_1455