Hjemmelaget jegergryte

Jegergryte er en kremete gryte med god smak av viltkjøtt, tyttebær og sopp. Denne gryten er laget med elgkjøtt, men du kan fint bruke annen type viltkjøtt eller bytte viltet med storfekjøtt. Oppskriften gir ca. 4 store porsjoner. Beregn god tid på tilberedning.


Ingredienser

900 gram elgkjøtt
600 gram poteter
40 gram aromasopp
60 gram shiitakesopp
3 store gulrøtter
1 løk
1 beger crème fraîche
1 liter viltkraft
3-4 ss tyttebær
3 laurbærblad
100 gram revet brunost
4 ss hvetemel
3 dl vann
Sukkerkulør (kan sløyfes)
Smør til steking
Salt
Pepper


Serveres med:
Litt tørket gressløk
Tyttebærsyltetøy
Evt. litt crème fraîche eller rømme ved siden/på toppen
Kan pyntes med litt tyttebær på slutten

Fremgangsmåte

Begynn med å dele kjøttet i grove biter, før du bruner kjøttet på medium-sterk varme i en stor gryte med en god klunk smør. Tilsett finhakket løk og sopp delt i ønskede biter, og stek litt mens du rører om av og til.

Tilsett viltkraften. I denne oppskriften er kraften laget av viltfond spedd ut i vann slik anvist på flasken. Tilsett så laurbærblader, tyttebær og oppskivede gulrøtter, og smak til med salt og pepper. La gryten småkoke på svak varme under lokk i 2-2,5 timer.

Sett på potetene til kok, og begynn med å forberede jevningen. Bland ut 4 ss hvetemel til 3 dl vann, og bland godt for å unngå klumper. Fjern laurbærbladene og ha så i jevningen i gryten helt på slutten av koketiden. Rør litt om. Det kan være lurt å holde litt jevning tilbake for å lettere tilpasse tykkelsen i gryteretten. Hell i revet brunost og rør om igjen. La det småkoke i 10 – 20 minutter til, og ha så i crème fraîche, og rør godt for å blande den inn ordentlig.

Om du ønsker at gryten skal få en mørkere brunfarge kan du bruke sukkerkulør etter ønsket mengde.

Serveres med kokte poteter (beregn ca. 150 gram poteter per person), tyttebærsyltetøy og eventuelt litt crème fraîche eller rømme over eller på siden. Pyntes med tørket gressløk og tyttebær på slutten (begrens mengden tyttebær til pynt da de kan bli litt syrlige og beske).