HØNER I HAGEN

Våren 2019 bestemte vi oss for å prøve ut høner – og disse skapningene var kommet for å bli! Vi startet med fem høner fra industriell egglegging, noe som var veldig givende. Å gi dyr som har levd innendørs hele livet en mulighet til å nyte livets glade dager utendørs med sol i ansiktet, gress under føttene og vind i fjærene er virkelig en fryd fra ende til annen! På denne tiden hadde vi derimot ingen mulighet til å ha de innendørs, og derfor ble de slaktet innen vinterkulda kom.

Våren etter skaffet vi oss kyllinger av rasen gul orpington, og like etter klekket vi ut en herlig mix av dvergorpington-blandinger. Plutselig hadde vi alt for mange høns for plassen vi hadde! Noen ble solgt, mens noen ble værende. Vi bygget et nytt innendørs hønsehus, og etterhvert kom noen nye raser inn. Nå har vi en fargerik flokk av rolige, tunge raser, bestående av blant annet orpington i ulike farger, brahma, dvergmixer og wyandott.

Ønsket for hønene er at de skal ha plass til å utfolde seg naturlig, med mulighet til å beite, jakte, sove, grave, bade og alt de vil utendørs. Vi har en hane som passer godt på damene sine og som sørger for at vi får klekket ut kyllinger.

Bruken er både egg og kjøtt. Derfor har vi valgt flere dual purpose-raser, altså raser som gir relativt mye egg, og har god kjøttfylde. De blir slaktet av oss som de er vant med og kjenner, og slaktingen foregår som ellers: raskt, smertefritt og utenfor synsvidde av de andre.

Høner er veldig stedbundne og vandrer sjeldent langt. Ofte lokker hanen med seg hønene litt rundt omkring, og finner han noe godt klukker han ivrig og lar damene sine spise opp godsakene først. De beiter i gresset, jakter insekter og mus, men er samtidig like ivrige på å plukke det de vil ha fra kjøkkenhagen, og derfor må man klare å holde de unna det man vil beholde.


For moro:
Klikk på bildet til venstre for å sjekke ut “Hanenes Hall of Fame”!