Høner i hagen

IMG_5709

Hønseholdet vårt startet i april 2019 da vi tok til oss fem “eldre” (i produksjonens definisjon) hønehybrider fra eggindustrien som skulle avlives. Det føltes godt å gi disse hønene en god smak av hvor godt livet kan være, med gress under føttene, frie i hagen med god plass, vind i fjærene og sol i ansiktet. De gikk fra å være redde med kammene fulle av sår, til å bykse mot oss så fort beina kunne bære de med store, røde og fyldige kammer. Den høsten slaktet vi de, hvilket var planen allerede da vi kjøpte de, for vi hadde ikke noe godt sted å ha de til vinteren.

Våren 2020 kjøpte vi 14 kyllinger av rasen Gul Orpington. Dette var en rase som ble valgt ut i fra lynne og egenskaper som vi følte skulle passe oss godt. 6 av de viste seg med tiden å være hanekyllinger, hvor vi beholdt én. I juli klekket vi ut 14 nye kyllinger, denne gangen en liten miks av trivelige hagehøns fra Gausdal, så her vil det bli sortert ut hvilke vi skal ha og ikke.

Hønene går fritt i hagen på dagtid hvor de gresser, spiser insekter, utforsker, løper, slapper av og gjør det de vil. Om natten er de innendørs i den gamle bikkjebingen hvor de har ly for vær og vindt, og også litt varme på de kalde dagene. Innedelen er ikke ferdig bygget enda, derfor vil bilder komme senere.

Disse hønene skal gi oss både egg og kjøtt. Oprington er en meget rugevillig hønserase, og ruger mer enn gjerne frem kyllinger selv. De har god kjøttfylde, og legger ganske mange egg i løpet av året. Gemyttmessig er de rolige, trivelige og tåler håndtering av små barnehender.

IMG_0280