Generell blogg

Nytt år med nye muligheter

… og nytt liv! I år blir det ikke bare firbente og plantebaserte tilskudd til verden. Vi venter nemlig en liten en i juli! Dette blir en spennende tid, men vi roer ned litt på dyreavl og produksjon i år på grunn av dette.

Det betyr ikke at vi legger alt på hylla! Om noen uker setter vi de første frøene i jorden, og et av minidrivhusene skal etterhvert settes sammen så de første plantene er klare til å flytte ut når temperaturen ute tilsier det. Vi begynner med enkelte tomater og paprika. Planene begynner også å bli klare for både pallekarmene og for bildekkene, men dette venter vi med til snøen og nattefrosten er borte. I minidrivhuset hvor vi hadde alt mulig av tomater og urter i fjor, vil vi i år dyrke squash (og flytte drivhusglasset til en annen pallekarm), og i bildekkene hvor vi hadde poteter i fjor, vil det denne sommeren dyrkes salat. I år venter vi spent på jordbær fra plantene vi kjøpte sent i fjor! I den siste pallekarmen blir det tomater på tomater, for her er vi storforbrukere av de røde, deilige kulene! Det kan ikke dyrkes for mange tomater! På balkongen hvor vi setter det ene minidrivhuset vil vi ha potter med ulike urter, så de er lett tilgjengelig til matlaging.

Vi har også planlagt tre kaninkull i år, ett kull på hver hue. Det ene ventes født innen en uke allerede, et annet kull kommer når de selv blir klare for det (hannen og huen har stått sammen i hele vinter), og tredje kommer litt senere i vår. Det første kullet som ventes er av akkurat samme kombinasjon som første kullet i fjor, nemlig en blanding av rex og fransk vedder/belgisk kjempe. Jeg var veldig fornøyd med dette kullet, både størrelsesmessig, pelsmessig og atferdsmessig. Tenker å beholde ei hue fra dette kullet for videre avl, slik at vi får litt normalpelsede kaniner her også og ikke bare rex slik vi har nå.

De to andre kullene som ventes blir rene rexer, og kommer til verden av nødvendighet, fremfor av ren lyst, ettersom kaniner bør ha kull før fylte to år av kroppslige årsaker. Bedre å være på den sikre siden enn å ta noen sjanser til neste år! Det gir jo matauk også så klart, og ikke minst er det utrolig koselig med små nøster som hopper rundt der ute.

Vi tenker også å klekke noen vaktelkyllinger i år, da vår plan om å gi de voksne eggleggingspause ikke gikk som vi ville, fordi vi endte med kunstig belysning for varme. Neste vinter bytter vi ut glødelampen med en keramisk pære som ikke gir fra seg lys, men kun varme. Vi hadde håpet å gi de en god pause for å ta bedre vare på kroppene deres, men det får vi ta igjen neste gang! Det vil derfor være greit å kunne tilføre nye høner, samtidig som planen alltid har vært å få litt kjøtt på tallerkenen. Dette går hanene til!

I mitt svangerskap har jeg også fått tidlig bekkenløsning, derfor prøver vi å begrense hvor mye jobb det skal bli – men som det klør i fingrene mine etter å komme i gang! Med all denne snøen vi har fått den siste uken, så skjønner jeg det tar en stund før jeg plukker den første skvallerkålen, men jeg går og drømmer om våren og alt livet som våkner.

IMG_1908
Fjorårets skvallerkål til fjorårets første, andre og tredje kaninkull!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s