Fjærkre

Oppdatering: Hvordan har det gått med hønene?

Nå er det snart to måneder siden vi hentet hønene, og ting har for det meste gått bra! De stortrives med ny frihet, og beiter i gresset fra formiddag til kveld! De har blitt ganske så tamme og fortrolige, ikke helt der at de er håndterbare, men de forbinder oss mennesker med noe positivt og kommer løpende hver gang de ser oss – særlig om de tror vi har med mat til de!

Den ene måtte vi dessverre avlive etter relativt kort tid, da hun trolig hadde en hjertefeil. Kammen hennes ble blålig og hun var veldig slapp. De andre fire ser derimot ut til å ha det toppers, og fjærdrakten deres har begynt å komme godt tilbake. Må innrømme at det har tatt lenger tid enn vi trodde, men nå er alle nakne deler på hønene blitt dekket av dun eller begynnende fjær.

Til å begynne med gikk de løse fra klokken 9 om morgenen, til klokken 9 om kvelden. Vi måtte til slutt skrenke inn denne utetiden med et par timer, ettersom de ikke har verpet ferdig før mellom 10 og 11, og endte med å legge eggene sine ute for så å spise de opp selv. Om de hakket de i stykker på egenhånd eller om det kom noen kråker eller skjærer og gjorde det for dem vet vi ikke, men eggene havnet i hønemagen. Nå når vi slipper de ut klokken 11 har vi fire, hele egg vendende på oss i huset deres, og fire utålmodige høner som kjenner rutinen.

En periode hadde vi ei som la skinnegg hver dag (egg uten skall) som i og for seg er ganske normalt fra tid til annen, etter hva vi har lest, men om det forekommer mye kan være tegn på egglederbetennelse, og det mest humane er å avlive. Når det kommer litt av og til er det gjerne et tegn på for lite kalk i maten. Siden det kom hver dag, de hadde en liten skål med skjellsand og kraftfôret deres er tilsatt kalk, vurderte vi sterkt å avlive henne. Allikevel kom André inn på tanken om at de kanskje trengte en større skål med skjellsand, da den de hadde var ganske liten. Vi byttet derfor ut skålen med en vesentlig større en, og allerede dagen etter var skinneggene byttet ut med normale egg! High five til André!

Det er utrolig kjekt med egne høner i hagen. Enklere å få tak i egg enn å dra ut og kjøpe det, samtidig som det blir mye billigere. Kraftfôret, sagflisen og skjellsanden koster slettes ikke all verden, og 4 høner dekker mer enn vårt behov for egg. Samtidig kan vi jo være sikre på at de har det godt hos oss ved å sørge for at de får mye god mat og stor frihet. Her har de valget om å gå ut også når det regner, og det vil de. De skjuler seg i buskene når det regner som verst, ellers bryr de seg ikke stort.

IMG_5702

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s